Amb els relats titulats Charles Augustus Milverton, Els sis Napoleons, Els tres estudiants, El pinça-nas d'or, El tres-quarts desaparegut, Abbey Grange i La segona taca es tanca la sèrie agrupada sota el títol El retorn de Sherlock Holmes, de la qual vam oferir el primer volum en el número 45 d'aquesta col·lecció.
En aquests relats Holmes continuarà amb el seu típic raonament i el seu procés de deducció, sorprenent com sempre el Doctor Watson i, per descomptat, els lectors, als quals proporcionarà fins i tot unes claus perquè, si ho volen, el puguin imitar.
En alguns dels darrers relats, Sir Arthur Conan Doyle ha anat introduint-hi reproduccions de textos cal- ligràfics, gravats i dibuixos que es complementen amb el text. No cal pas ser un Peirce ? vegeu, si no, el llibre de Thomas A. Sebeok i Jean-Umiker-Sebeok, Sherlock Holmes i Charles S. Peirce. Un mètode de la investigació, publicat fa uns tres anys en traducció castellana? o, últimament, un Umberto Eco, per detectar intencions semiòtiques en els relats Zlel creador de Sherlock Holmes. Intencions que queden prou explícites en les xifres dels títols: sis, tres, dos (pinça-nas), tres-quarts i segona, i Abbey Grange i Charles Augustus Milverton, paraules de cinc, sis, set, vuit i nou lletres, respectivament. Tot plegat, però, no deixa de ser una simple deducció holmesiana: és al lector a qui correspon de fer altres deduccions, o simplement limitar-se al plaer de la lectura, lineal, d'aquestes divertides històries.