Des de sempre, el nostre mar ha estat ric de peixos. Abans n'hi havia més però també se'n coneixien menys. El desenvolupament de les arts de pesca i la sobreexplotació han fet desaparèixer alguns peixos costaners i han provocat que en coneguem d'altres... potser els de més mar endins.
Sota aquest títol de la col.lecció, repassem aquests peixos tan nostres, font de vida i de riquesa per a la gent de mar, ja sigui en forma de diners o com a aliment. I precisament gràcies a aquesta finalitat hem pogut treballar a fons ja que, com veurem en aquestes pàgines, després de conèixer una mica més els peixos del nostre mar (sempre és bo saber qué és el que un es menja), veurem com són prou bons de menjar si, abans de cuinar-los com cal, sabem netejar-los.
Els pescadors i la gent de mar sabien bé que, en temps difícils, el millor peix va al mercat i a casa queda la resta. L'institnt de supervivència i del bon menjar ha fet doncs que peixos en principi poc apreciats esdevinguessin un bon plat. I, a banda dels reconegudament no comestibles, com l'agulla (com portar-se a taula un peix que als 10 minuts de pescat ja put!), es presenten un centenar de peixos del nostre mar que de ben segur us faran profit, ja que totes les propostes que apareixen tenen l'origen a les anafres i els fogons de la gent del nostre mar.